hai semuanya . selamat datang ke precioustarberry.blogspot.com . selamat menjamu mata. ENJOYYY ~

Wednesday, 2 November 2011

Origami 3D (kerja sambilan esya)

fuhhh,, fuhh,, fuhhhh~
hasummm *bersin ,,
okay2 maaf saya akui blog esya dah berhabuk,,
maaf la dah lama tak post apa2,,
esya tengah busy pekse la (!)
nii pun tengah dalam mOod exam !!!


tapi dalam periksa2 nii gak la esya sebok buat keja sambilan (!)
haha,,
nak thu tak apa yg esya cuba buat?



tadaaaa~
ni la benda nya (!)
origami 3D,,



yang nii kura2,, ada bntuk kura2 tak,,
jgn la cakap tak ad,, sedihh kita nanti (!)

*kura2 nii special esya buatkan untuk kawan esya
merangkap cikgu sastera pluss pakar motivasi esya (!)
-> dia sangat baik taw (!)


okk~ yg nii lak pinguin (!)
kawan esya minat sangat nan yg nii coz benda nya sangat cumel


#nota tambahan pluss nota khas (!)
*lau ada sape2 yang nak tmpah boleh lah
inbox fb esya yee,,
atau pun
*email esya

*ada desingn lain tapi esya ta smpat nak buat,,
nanti lau esya dah buat esya post kat blog yee~

Saturday, 15 October 2011

cara nak buat ice cream goreng

knock..knock..knock..

heyhh semua~ soryla esya dah 2 hari tak post apa-apa kat blog~
esya sebenarnya tengah exam akhir tahun la~
*tapi masih ngade2 nak BERinternet~
#doakan esya dapat keputusan yang baik periksa akhir tahun nii yee~  >.<

opp~ sory esya terlari tajuk pulak~
sebenarnya esya nak bagi awak-awak semua resepi untuk buat ice cream goreng sendirik~
*tapi sebenarnya kat market banyak jual ice cream segera~ lau malas sangat boleyh je beli kat supermarket~

bahan-bahan nak buat ice cream goreng..
* ice cream (barang wajib lau tak ada,, bukan ice cream goreng namanya..

 *kulit popia (haa~ yang ni lain cikit,, ice cream goreng sebenarnya guna macam roti gitula,, oleh sebab esya tak reti nak buat rotinya esya gunala kulit popia~)

ok,, tadi tuh bahan-bahan,, sekarang lak
Cara-cara nak buat ice cream goreng
1. Pertama amek 1 scop ice cream letak kat atas kulit popia,(sebaik-baiknya 2 kulit popia)

2. then balut lah ice cream tuh mengikut creativite anda *nak bentuk bulat ke petak ke love kee?? suka hati awak awak la~
3. kemudian tebalikkan dan balut lagi sekali dengan kulit popia(yang ni 1 je cukup)
    *nak lekatkan kulit popia supaya tak terbuka gunala putih telur,,
4.masukan dalan freezer supaya tak cair~
5. sediakan kuali dan minyak yang secukupnya( kalau boleh banyak2)

6.pastikan api betul2 besar dan minyak betul2 panas..

7.kalau anda dah cukup pasti.. masokkan la ice cream tadi kedalam minyak yang panas mengelegak tuh,, *muaahahahah(ketawa jahat)





8.dah siap.. ok senang tak?? pas ni boleh la jadi hidangan makan petang~ hahah




p/s :
*kulit popia tuh sekurang-kurangnya 3 taw dibalutnya.. takut masa goreng naty cair coz nipis sangat..
*jangan biarkan ice cream goreng tuh lama2 berenang dalam kuali tuh~ lau tak makan la air goreng,, heheh~

*esyaown's.idea
segala yang terdapat diatas adalah SERATUS PERATUS milik Precious Starberry